Ѕирнавме под тепихот! Како до безбедна училишна средина?

Ѕирнавме под тепихот! Како до безбедна училишна средина?

Колку често сте биле сведок на насилство во рамки на вашето училиште? Дали сте знаеле како да постапите во таа ситуација?  Насилството како еден од најголемите предизвици со кои се справуваат образовните институции, зазема сѐ поголеми размери

Continue Reading

80 наставници од 32 средни училишта се приклучија кон Клубот за наставниците на LEAD

80 наставници од 32 средни училишта се приклучија кон Клубот за наставниците на LEAD

Клуб за наставници: Инвестирам во себе! Наставниците се можеби една од групите кои понесоа најголем товар на себе во екот на целата криза поврзана со КОВИД-19. И покрај нискиот степен на дигитализација во образованието како и задоцнетите реакции од

Continue Reading

Како се образуваат нашите млади? Научени лекции

Како се образуваат нашите млади? Научени лекции

Изминатиот месец штотуку ја завршивме последната обука за оваа година со наставници од средните училишта од Македонија. Вкупно опфативме над 60 наставници од над 50 училишта од целата земја. Работејќи со нив забележавме проблеми и предизвици кои се повторуваа,

Continue Reading

Од исклучени кон носители на промени: Младите во Радовиш и Пробиштип активни за подобар живот

Од исклучени кон носители на промени: Младите во Радовиш и Пробиштип активни за подобар живот

Предизвици со кои се соочуваат младите во средини со помалку можности Младите луѓе претставуваат многу хетерогена категорија со различни социјални, економски, културни и образовни карактеристики, интереси, предизвици и потреби. Тие се во една специфична социјална состојба,

Continue Reading

X