Како до (по)безбедни училишни средини?

Како до (по)безбедни училишни средини?

Врсничкото насилство е еден од поголемите предизвици со кои се соочува образовниот систем во нашата земја, дури и при спроведување на настава на далечина. Темата на врсничко насилство беше фокус на конференцијата „Како до (по)безбедни

Continue Reading

Од следбеници до учесници: Вклученоста на младите во работата на локалните власти

Од следбеници до учесници: Вклученоста на младите во работата на локалните власти

За да можеме да зборуваме за инклузивно демократско општество, за почеток, политичките системи мора да ги содржат сите делови на општеството, вклучувајќи ги и младите. Инклузивното политичко учество претставува основно право, кое е клучно за

Continue Reading

9 чекори до квалитетен Еразмус+ проект.

9 чекори до квалитетен Еразмус+ проект.

Сезоната на Еразмус+ може да започне! Пред неколку недели конечно ја добивме информацијата дека новата Еразмус+ програма започнува со објавувањето на новиот ВОДИЧ за 2021-2027 и првите рокови за аплицирање кои истекуваат на 10 мај

Continue Reading

Од Словенија со љубов: волонтерско искуство во време на Ковид-19

Од Словенија со љубов: волонтерско искуство во време на Ковид-19

Запознајте ја Теа, млад човек кој во предизвикувачко време се реши да волонтира и да помага на лица со интелектуална попреченост. Таа, од почетокот на годината во рамки на програмата Европски солидаран корпус волонтира во

Continue Reading

Ѕирнавме под тепихот! Како до безбедна училишна средина?

Ѕирнавме под тепихот! Како до безбедна училишна средина?

Колку често сте биле сведок на насилство во рамки на вашето училиште? Дали сте знаеле како да постапите во таа ситуација?  Насилството како еден од најголемите предизвици со кои се справуваат образовните институции, зазема сѐ поголеми размери

Continue Reading

80 наставници од 32 средни училишта се приклучија кон Клубот за наставниците на LEAD

80 наставници од 32 средни училишта се приклучија кон Клубот за наставниците на LEAD

Клуб за наставници: Инвестирам во себе! Наставниците се можеби една од групите кои понесоа најголем товар на себе во екот на целата криза поврзана со КОВИД-19. И покрај нискиот степен на дигитализација во образованието како и задоцнетите реакции од

Continue Reading

Кој се сеќава што научи во училишните клупи?

Кој се сеќава што научи во училишните клупи?

Кој се сеќава што има научено во училишните клупи? Дропки, бројки, информации, факти, лектири…Колку од тие информации користи во понатамошниот живот? Хммм…веројатно малку. Кој се сеќава што има научено надвор од училишните клупи (за тие што биле вклучени

Continue Reading

Како се образуваат нашите млади? Научени лекции

Како се образуваат нашите млади? Научени лекции

Изминатиот месец штотуку ја завршивме последната обука за оваа година со наставници од средните училишта од Македонија. Вкупно опфативме над 60 наставници од над 50 училишта од целата земја. Работејќи со нив забележавме проблеми и предизвици кои се повторуваа,

Continue Reading