Кои се впечатоците на студентите од иновациските кампови?

Почетна - Кои се впечатоците на студентите од иновациските кампови?
Mar 9, 2024

Кои се впечатоците на студентите од иновациските кампови?

Во рамки на проектот Иновациски Кампови, во текот на годината беа организирани 6 кампови со учество на 110 студенти од различни универзитети. Овие кампови имаа за цел да решат предизвици со кои се соочуваат научно образовните институции, членки на Мрежата за искуствено учење. Студентите работеа на конкретни проблеми, развивајќи иновативни решенија кои имаат потенцијал да направат значајна разлика.

Клучни Придобивки од Учеството на Студентите

Учество во Иновациските Кампови им овозможи на студентите не само да ги применат своите академски знаења, туку и да ги развијат своите лични и професионални вештини. Еден од учесниците изјави: „Најголем впечаток ми остави тоа што запознав супер колеги. Беше прекрасно искуство и многу е убаво кога ќе се освои прво место :)“

Менторска Поддршка

Менторите одиграа клучна улога во успехот на камповите, обезбедувајќи постојана поддршка и насоки. „Супер се менторите, многу јасно, детално и директно нѐ насочуваа за подобрување на проектот,“ рече еден од учесниците. Тие помогнаа студентите да ги искористат своите потенцијали и да ги развијат своите идеи во конкретни решенија.

Организација и процес на Иновациските Кампови

Иновациските кампови беа организирани на начин што се оставаше слобода на тимовите да работат според свое темпо. „Многу добра организација и логистика. Една доста добра работа што не баш секогаш се практикува на вакви натпревари е логистиката и навреме извршување на сите активности со соодветен време за нивно извршување, што дозволува добро планирање на работата,“ изјави еден од учесниците.

Придобивки за Студентите

Учеството во Иновациските Кампови има бројни придобивки за студентите, вклучувајќи развивање на вештини за решавање на проблеми, креативно размислување и тимска работа. Една од учесничките, изјави: „Премногу сум задоволна од овој проект. Од овде ќе излезам повеќе мотивирана и самоуверена. Многу ми се допаднаа активностите и би сакала повторно да учествувам на некои други проекти со оваа организација.“

Овие искуства покажуваат како Иновациските Кампови им овозможуваат на студентите не само да ги применат своите академски знаења, туку и да развијат нови вештини и самодоверба. Камповите се вистински пример за тоа како практичното образование може да има трансформативен ефект врз студентите и општеството.

ЛЕАД е основана во 2016 година од страна граѓански активисти, претприемачи, едукатори, средношколци и студенти со цел да поттикне општеството во кое младите и возрасни соработуваа за општествена промена.

Контакт

Бул. Илинден бр. 47-3, Скопјe
© Copyright 2024. All Right Reserved By LEAD