Учење преку служба во заедницата: win-win за учениците и заедниците

Почетна - Учење преку служба во заедницата: win-win за учениците и заедниците
Sep 19, 2023

Учење преку служба во заедницата: win-win за учениците и заедниците

Училиштето не е само учебници и тестови. Тое место за личен раст, развој на карактерот и позитивно влијание врз светот. Еден несекојдневен начин да се постигне сето ова е преку програми за Service Learning (Учење преку служба).

Што е Service Learning?

Service Learning е уникатен образовен пристап кој го комбинира учењето во училница со реалната служба во заедницата. Средношколците учествуваат во проекти кои ги задоволуваат потребите на заедницата додека стекнуваат вредни вештини и знаења. Тоа е победничка ситуација за учениците и заедниците на кои им служат.

Кои се придобивки за учениците?

Искуство во реалниот свет: Service Learning нуди практично искуство, овозможувајќи им на учениците да го применат она што го учат во училницата во ситуации од реалниот живот. Ова практично знаење е од непроценливо значење за идните напори.

Личен раст: го поттикнува личниот раст преку промовирање на емпатија, сочувство и чувство на одговорност. Учениците развиваат подлабоко разбирање на општествените прашања и улогата што можат да ја играат во создавањето позитивни промени.

Развој на вештини: Service Learning ги усовршува клучните вештини како тимска работа, комуникација, решавање проблеми и лидерство. Овие вештини се преносливи и во голема мера го подобруваат идниот академски и кариерен успех.

Подготвеност за кариера: Универзитетите и работодавците го ценат искуството во заедницата. Со тоа учениците демонстрираат посветеност на заедницата, правејќи ги да се истакнат во апликациите за универзитет и интервјуата за работа.

Придобивки за заедниците:

Позитивно влијание: Ваквите проект ги задоволуваат реалните потреби на заедницата, правејќи опиплива разлика во животите на другите. Учениците стануваат активни придонесувачи за подобрување на општеството.

Партнерства во заедницата: Програмите за учење во средните училишта често формираат партнерства со локални организации, зајакнувајќи ги врските помеѓу училиштата и нивните заедници. Оваа соработка е во корист на двете страни.

Младински ангажман: Заедниците имаат корист од енергијата, креативноста и свежите перспективи што ги носат средношколците. Тие инспирираат промени и ги охрабруваат другите да се вклучат.

Заклучок:

Програмите за услужно учење ги поттикнуваат средношколците да станат активни, ангажирани граѓани кои имаат значајно влијание врз нивните заедници. Тоа е моќен начин да се премости јазот помеѓу учењето во училница и примената во реалниот свет, истовремено негувајќи ги основните животни вештини. Значи, ако сте студент или наставник, размислете за неверојатните придобивки од услужното учење и вклучете се - тоа е патување кое вреди да се однесе!

Моделот на Service Learning, како едукативен пристап каде ученикот ја поврзува теоријата и знаeњата стекнати во училишните клупи преку конкретна активност и проект кој е наменет за влијание во општеството, е основа на проектот YOU(th) are ALLRIGHT! каде 50 средношколци, поделени во 10 ученички тимови, детектираа проблем, развија решенија и имплементираат иницијатива со која ќе придонесат кон своите локални заедници.

Оваа активност е дел од проектот YOU(th) are ALLRIGHT!, поддржан од EU Civil Resilience Mechanism (CRM), во рамките на проектот финансиран од ЕУ “Technical Assistance for improving the enabling environment for Civil Society Organisations in the Republic of North Macedonia”

ЛЕАД е основана во 2016 година од страна граѓански активисти, претприемачи, едукатори, средношколци и студенти со цел да поттикне општеството во кое младите и возрасни соработуваа за општествена промена.

Контакт

Бул. Илинден бр. 47-3, Скопјe
© Copyright 2024. All Right Reserved By LEAD