ПОВИК ЗА НАСТАВНИЦИ И УЧИЛИШТА - Програма за користење на друштвената игра „Изборологија“ за предавање теми поврзани со граѓанинот, државата и политичкиот систем

Почетна - ПОВИК ЗА НАСТАВНИЦИ И УЧИЛИШТА - Програма за користење на друштвената игра „Изборологија“ за предавање теми поврзани со граѓанинот, државата и политичкиот систем
Jan 17, 2024

ПОВИК ЗА НАСТАВНИЦИ И УЧИЛИШТА - Програма за користење на друштвената игра „Изборологија“ за предавање теми поврзани со граѓанинот, државата и политичкиот систем

Доколку…

→ си наставник во средно училиште

→ сакаш да научиш нов пристап за едукација преку друштвени игри

→ имаш мотивација за подобрување на граѓанското образование кај твоите ученици

→ сакаш да го вклучиш училиштето и учениците во национален турнир

Аплицирај за учество на програмата за користење на друштвената игра „Изборологија“ која е наменета за подобрување на знаењата на младите за државата и политичкиот систем..

Од што се содржи програмата?

- Дводневна онлајн обука на 5 и 6 февруари 2024.

Обуката има за цел да ги подготви наставниците да ја користат друштвената игра за политичка едукација „Изборологија“ и да можат да вршат едукации за истата.

- Спроведување на една сесија со група ученици од училиштето каде што ученици ќе ја играат играта по ваши инструкции.

Сесијата треба да се спроведе помеѓу 07 и 23 февруари 2024. За сесијата имаме подготвено материјали за тоа како да се спроведе. Единствен услов е во училиштето да има просторија со оспособени компјутери и интернет пристап (на пр. кабинет по информатика).

- Национален турнир во Изборологија на 29 февруари 2024.

Сите наставници кои што ќе ги комплетираат обуките и ќе спроведат сесии ќе имаат можност да подготват 10 ученици кои ќе учествуваат на национален турнир. Турнирот се одвива онлајн. Единствен услов за избор на 10-те ученици е тие да бидат над 18 години.

Што може да очекувате:

  • Да се запознаете со придобивките од користењето на игри во наставата со ученици;
  • Да научите како да ја користите друштвената игра за политичка едукација „Изборологија“
  • Да ја испробате друштвената игра „Изборологија“ во вашата работа со учениците;
  • Да добиете финансиски надомест за спроведените едукации со ученици користејќи ја играта „Изборологија“;
  • Да добиете сертификат за учество на обуката.

Кој може да земе учество на обуката:

  • Наставници од средни училишта кои имаат интерес и мотивација да го подобрат знаењето за граѓанска и политичка едукација кај учениците;
  • Наставници кои се во можност да учествуваат на сите два дена предвидени за обуката;
  • Наставници кои ќе се обврзат да спроведат најмалку една сесија користејќи ја друштвената игра за политичка едукација „Изборологија“ во своите училишта.

Кои се наградите?

  • За наставниците кои ќе учествуваат на целокупната обука и ќе ги спроведат најмалку една сесија користејќи ја играта „Изборологија“ и ќе учестувуваат на нациналниот турнир со 10 ученика од училиштето следува паричен надомест во износ од 3000 денари.
  • За тимот на училиштето кој ќе победи на националниот турнир следува награда од 10.000 МКД за самото училиште.

Придружете ни се во трансформирањето на начинот на кој ги едуцираме денешните генерации на ученици и заедно да го ја направиме граѓанската и политичка едукација забавно и поттикнувачко искуство.

Пријавете се за учество со пополнување на апликациската форма достапна на СЛЕДНИОВ ЛИНК, најдоцна до 28.01.2024 година.

Што е Изборологија?

„Изборологија“ е прва он-лајн друштвена игра за политичка едукација во нашата земја. Преку играта корисниците имаат можност поблиску да се запознаат со политичкиот систем, да разберете како функционира парламентарната демократија, како се спроведуваат изборите за пратеници во Собранието и на кој начин политичките партии учествуваат во парламентарните избори во нашата земја. Играта има едукативен, но и забавен карактер, со кој можете да ги претворите вашите часови во уникатно образовно искуство за вашите ученици.

Играта е дизајнирана на начин што овозможува да се одигра за еден училишен час од 45 минути.

Изборологија е друштвена игра која е развиена од страна на здружението ЛЕАД и Фондацијата Конрад Аденауер.

ЛЕАД е основана во 2016 година од страна граѓански активисти, претприемачи, едукатори, средношколци и студенти со цел да поттикне општеството во кое младите и возрасни соработуваа за општествена промена.

Контакт

Бул. Илинден бр. 47-3, Скопјe
© Copyright 2024. All Right Reserved By LEAD