ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ ЗА МЛАДИНСКА РАЗМЕНА: Circular Economy Outstanders (CEO)

Почетна - ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ ЗА МЛАДИНСКА РАЗМЕНА: Circular Economy Outstanders (CEO)
Feb 8, 2022

ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ ЗА МЛАДИНСКА РАЗМЕНА: Circular Economy Outstanders (CEO)

Дали верувате дека младите имаат одговорност да се грижат и да ја подобрат животната средина? Дали сте заинтересирани за претприемништво насочено кон намалување на еколошките катастрофи? Сакате да дознаете повеќе за зелената економија?

Тогаш ве покануваме да земете учество во проектот Circular Economy Outstanders!

Ако сте млади, со мало или без искуство на теми како претприемништво, зелена економија и животна средина, способни сте да комуницирате на англиски јазик и имате желба да учите во динамична и разновидна средина, ве покануваме да аплицирајте за учество во овој проект.

Circular Economy Outstanders (CEO) е проект кој има за цел да им понуди на младите претприемачки вештини и да ги охрабри да ги искористат можностите на циркуларната економија.

ЦЕЛИ НА ПРОЕКТОТ

  1. Да им обезбеди на учесниците вештини и знаења од веќе воспоставени бизниси со иновативни бизнис модели со цел да ги мотивира да почнат да планираат сопствен иновативен бизнис;
  2. Да се создадат акциони планови за зелени претприемнички цели, кои ќе ги охрабрат учесниците да преземаат иницијативи во рамки на нивната локална заедница;
  3. Да се охрабрат младите луѓе да бидат поотворени и да почнат да размислуваат за начини како да ги вклучат другите луѓе од нивната локална заедница.
  4. Да се мотивираат учесниците да бидат успешни претприемачи

АКТИВНОСТИ НА ПРОЕКТОТ

Секој млад човек избран да учествува во овој проект ќе има шанса да се вклучи и да учествува во следните активности:

  1. Младинска размена: Circular Economy Outstanders- седумдневна Младинска размена, од 2-ри до 9-ти јуни, која ќе се одржи во Охрид, Северна Македонија. На размената ќе учествуваат 30 учесници од Северна Македонија, Чешка, Азербејџан, Хрватска, Италија и Естонија, кои ќе имаат можност да стекнат вештини и знаења на темите претприемништво, социјални иновации и циркуларност. Самиот проект ќе послужи како мотиватор за учесниците да бидат промената во својата заедница и да станат претприемачи со иновативни зелени бизнис идеи.

Сите трошоци за пат, сместување и храна за учесниците се покриени од страна на организаторот на Младинската размена.

  1. Имплементација на „Зелен акциски план“ За време на Младинската размена, учесниците преку индивидуална и групна работа, а со поддршка на фасилитаторот, ќе ги креираат своите лични „Зелени претприемачки цели“, како и „Зелен акциски план“. Со цел да се применат и подобрат знаењата и вештините стекнати за време на Младинската размена, но и да се придонесе за локалните заедници, по завршувањето на Младинската размена, секој учесник ќе има обврска да го спроведе својот „Зелен акциски план“ во сопствената земја. Во целиот процес на имплементација на акциските планови, учесниците ќе добијат поддршка од партнерските организации од соодветните земји.

КАКО СЕ АПЛИЦИРА

Секој млад човек кој ги исполнува критериумите за учество и е мотивиран да учи на темата може да аплициара со пополнување на апликациската форма која е достапен на СЛЕДНИОВ ЛИНК.

Краен рок за пријавување: 20.03.2022 година

Котизација за учество: За учество во проектот предвидена е котизација од 500 денари, која треба да биде платена од секој избран учесник, пред почетокот на активностите. Секој избран учесник ќе добие помош околу практичните аранжмани за учество во активностите.

ЛЕАД е основана во 2016 година од страна граѓански активисти, претприемачи, едукатори, средношколци и студенти со цел да поттикне општеството во кое младите и возрасни соработуваа за општествена промена.

Контакт

Бул. Илинден бр. 47-3, Скопјe
© Copyright 2024. All Right Reserved By LEAD